Великоднє послання до вірних Донецького екзархату УГКЦ

Понеділок, 25 квітня 2016, 21:34

vladykaВсесвітліші і всечесні отці, преподобні отці, брати і сестри  в чернецтві, дорогі брати і сестри у Христі!

«Сьогодні все наповнилося світлом, небо земля і глибини підземні. Нехай же празнує вся вселенна  Христове воскресіння, - в ньому ми утверджуємось» (Канон Пасхи)

Ось вже другий рік поспіль  ми святкуємо величний Празник Христового Воскресіння у неспокійні та важкі часи. Поділені  родини біженців, розбиті житлові будинки, відсутність будь-яких засобів до існування, - така сумна картина Східної України.

Весь без перебільшення світ,  а в тому числі і Папа Франциск, розуміє трагедію нашого народу і всіма можливими способами старається нам допомогти. Однак, ніхто, жодна допомога людська не замінить нам Христа, який дає нам життя вічне і своїм воскресінням запевняє наше воскресіння.  Христос Воскрес!  - і в Ньому наша найбільша надія. У Христі - все упованіє наше.

В часи важких обставин нашого життя Христос  іноді в незрозумілий для нас спосіб загартовує нас, але водночас дає надію і знову утверджує нас у вірі, бо любить нас. Він - наша Пасха, наш Спаситель і наш Бог.

Повторюємо сьогодні разом з піснепівцем: «Вчора нас поховано з тобою Христе, встаємо сьогодні з тобою воскреслим, бо вчора нас з тобою розп’ято. Тож і нас прослав, Спасе, у царстві своїм»

Не втрачаймо надії навіть у найважчі часи нашого життя.  Хочеться вірити, що люди, які називають себе християнами, ще не прогнали Христа зі своїх сердець, і ці пасхальні дні минуть без обстрілів…  Бо до всіх, без винятку, сьогодні звернені ці слова:

«Воскресіння день! Просвітімся торжеством і одні одних обнімімо, та скажімо; Браття! І тим, що ненавидять нас, простім все з Воскресінням, і так усі заспіваймо: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував!»

         Милосердний Господи, зглянься на нужду і терпіння не тільки українського народу, але й усіх тих, що по цілому світі, були змушені покинути свої домівки і святкувати Пасху в чужій країні!

Хай Воскреслий Христос принесе радість у наші серця!

       Христос Воскрес!                                                 Воістину Воскрес!

Дано 25 квітня 2016 року

 В м. Запоріжжі

+ Степан (Меньок)

Екзарх Донецький