Катехити та переселенці Донецького екзархату вчилися молитися Божим Словом

Понеділок, 04 квітня 2016, 19:25

12922254 1001139039921342 2128510769 oІз 31 березня по  3 квітня в реколекційному домі Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, що в м. Надвірна на Івано-Франківщині відбулися реколекції для катехитів і осіб, вимушено переселених з Донецького екзархату УГКЦ. Організували дні духовної віднови с. Єроніма Вовчак, голова Катехитичної комісії Донецького екзархату, а провели с. Емілія Вандич, СНДМ, і с. Любомира Надич, СНДМ.

Повідомила с. Єроніма Вовчак, СНДМ.

Реколекції «Боже Слово в житті християнина», проходили згідно методу «Lectio divina» ("Боже читання"), що є одним із найстаріших способів читання Святого Письма і молитви ним. Систематичним опрацюванням Lectio divina завдячуємо монахам-картузіанцям, зокрема Гвігону ІІ, який описав цей метод у творі Scala Claustralium ("Драбина досконалості"). Традиційний метод включає в себе чотири етапи: lectio (читання), meditatio (роздуми, медитація), oratio (молитва) і contemplatio (споглядання).

            В повній тиші, молитві, слуханні Слова і роздумах над ним учасники духовних вправ вчилися почути Бога, увійти з Ним в діалог, побачити своє життя в світлі Євангелія,  зрозуміти і прийняти Божий план щодо себе.

Для більшості такий спосіб молитви був повним відкриттям,  дехто поглибили свої знання, глибше усвідомили важливість Слова Божого і заохотилися читати і молитися Ним.

Але кожен з учасників реколекцій засвідчив особисту зустріч з живим Богом, творчу, зціляючу і животворящу силу Слова. З молитвою вдячності, сльозами радості на очах вони ділилися своїм пережитим досвідом прийняття  Слова і отриманими відповідями на болючі життєві питання.

Прийнявши Таїнство Покаяння, яке протягом цих днів уділяв о. Ілля Мамчак, ігумен Святоуспенської Унівської Лаври, кожен досвідчив безмежну любов і прощення Отця.  І з миром серця, натхненням шукати допомоги і розради найперше в Бога і з довір’ям до Нього поручити своє так непевне ( в силу обставин ) життя переселенці повернулися до своїх тимчасових домівок – у Донецьку обл., Слов’янськ, Вишгород, Львів і  Івано Франківськ.

Щоб більше зрозуміти що діється в серці людини, яка була змушена залишити свою домівку, працю, близьких людей, пережила стрілянину, страх і якось «виживає» в нових обставинах – подаю їхні свідчення про дані реколекції.

 «Не можу не поділитись з Вами своєю радістю! Я вчора ввечері молилась і такий спокій мене охопив, що я задрімала. Вночі спала так, як уже давно не спала. І тільки сьогодні я збагнула, що я вже не боюся наблизитись до Ісуса, як колись. Це чудо! Дякую Богу, що через Вас Він веде мене дорогою пізнання Божого Слова!» ( Валентина, Донецьк – Львів ).

«Що таке реколекціїї я знала  і що вони принесуть мені користь - також. Що саме я очікувала від реколекцій, я точно не знала, бо не ставила собі цього питання. Моя мета була в мовчанці почути себе і Бога. І вже вкінці реколекцій я зробила висновок – що так і сталося! Також для мене було великим досвідом і я по особливому пережила завершальну зустріч, коли почула, як люди переживають, відчувають, як шукають Бога, шляхів зцілення і вирішення своїх проблем. Я плакала разом з ними, коли вони ділилися ». (Ірина, Івано Франківськ). 

  «Надзвичайні реколекціі! Отримала духовний мед -  насолоду від  Божого Слова. Ми, як ті бджілки співпрацювали з Божим Словом. І можу засвідчити, що воно впорядкувало моє життя. Дякую Господу! Дякую всім сестрам, що допомогли зустрітися с живим Богом!!!»

 

«Слава Всевишньому Триєдиному Богу! Слава,честь і подяка! Реколекції в мовчанці в м.Надвірна -  це надзвичайна можливість зустрітися з собою і з Богом. Я вперше за багато років християнського (практикуючого) життя спілкувалася з Люблячим Отцем. Слова Істини про мене і для мене приходили в невимовній любові і ніжності. Господь був поруч весь час і відкривав глибокі проблеми і болі, які я ховала навіть від себе. Бог зцілив моє серце, очистив і звільнив від глибокого непрощення.   Радості і світла не можна було ані приховати, ані стримати, а легкість і мир давали величезні надії. І це не вища психологія, це Божественна Любов і Милосердя. Тільки Він може робити такі речі. Сестри, як ангели в раю: служать, допомагають і радіють щиро.   «Спробуйте і подивіться який добрий Господь!». Дякую Господеві за таке місце на землі і за можливість мені бути в ньому».  ( Оксана, Луганськ – Івано Франківськ ).

 

  «Для мене ці реколекції стали зустріччю з Ісусом Христом. Кожну хвилину його Живе Слово торкалося мого серця. Тема реколекцій "Боже Слово в житті християнина" в наш час була дуже актуальною, тому що  в ситуації, в якій ми опинилися, саме через Боже Слово можу отримати все: пораду, втіху, відповіді на свої запитання та ін. Впровадження до молитви Божим Словом допомогло мені побачити себе в кожній притчі, які були для нас запропоновані. Це допомогло мені пізнати свій стан і важливість Божого Слова в моєму житті. Я вчилася слухати Господа через Біблію (іноді це доволі непросто) і вчилася розуміти те, що Він для мене відкриває. Я дуже вдячна Господу за те, що на моєму шляху зустрілися сестри Єроніма, Любомира і Емілія і за нашу спільноту, яка стала для мене рідною. Дякую за їх молитви і Божу любов, яка була для мене живим доказом присутності Святого Духа» (Зіта, Донецьк – Словянськ). 

«Ці реколекції особисто для мене, для мого духовного зросту - надзвичайно корисні.   Боже Слово - це дійсно фундамент для християнина. Сестри дуже просто і зрозуміло навчили, як слухати Боже Слово, щоб Воно принесло плід в нашому житті. І дійсно в цих днях до мене особисто промовляв Господь.  Я дуже багато зрозуміла, що треба змінювати у своєму житті і зараз в мене палає серце любов’ю до Бога і його Слова. Раніше я навіть не вміла читати Святе Письмо. Я вдячна Богу і сестрі Єронімі за це запрошення і дуже щаслива, що могла взяти в них участь. Всім серцем чекаю нових  зустрічей з Богом і сестрами - вони неймовірні».  ( Світлана, Донецьк – Львів).

12941002 1001138516588061 1726738746 o 1

12953022 1001139036588009 1355960857 o

12952704 1001138493254730 1005684347 o 1